gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Aceto-Consorzio-header

Aceto Balsamico

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena – de mörka, magiska dropparna

Balsamvinägern Aceto Balsamico Tradizionale från italienska Modena kan spåras så långt tillbaka i tiden som år 1045 men det var först under 1980-talet som produkten blev berömd utanför de lokala köken i Emilia Romagnaregionen. Idag är de gyllene dropparna en av de primära produkterna i de italienska köken.

Aceto Balsamico Tradizionale framställs av vitvinsdruvorna Trebbiano och Lambrusco som pressas, filtreras och kokas till druvsaft under öppen himmel och över öppen eld.

När saften reduceras och koncentreras börjar sockret karamelliseras och det är nu den antar sin karakteristiska mörka färg.

Aceto Balsamico Tradizionale är DOP-märkt. Det innebär att tillverkarna måste följa ett antal strikta produktionskrav och att produkten endast får tillverkas i ett bestämt avgränsat område (Modena-provinsen).

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP finns i två varianter:

• Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP med tillägget Affinato.

Den vita toppen visar att balsamvinägern har lagrats i minst 12 år.

• Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP med tillägget Extra vecchio (extra gammal).

Den gyllene toppen visar att balsamvinägern har lagrats i minst 25 år.

 

Aceto-Balsamico-Affinato   Aceto-Balsamico-Extravecchio

Aceto Balsamico Affinato                 Aceto Balsamico Extra Vecchio

Aceto Balsamico Tradizionale lagras i tunnor tillverkade av olika träslag (t.ex. kastanj, körsbär och ek) som bidrar till att ge balsamvinägern färg, karaktär och smak.

Den ursprungliga traditionella produkten är det endast då det står Aceto Tradizionale Balsamico di Modena på den knubbiga lilla flaskan. Det finns andra varianter av Aceto Balsamico som är helt eller delvis industritillverkade och som lagrats under kortare tid, t.ex. i tre, fem eller åtta år. Dessa är bra vardagsprodukter, men Aceto Balsamico Tradizionale är mer trögflytande än den fabrikstillverkade balsamvinägern och har dessutom en mer nyanserad smak.

För att hjälpa konsumenterna att se skillnad på de olika produkterna i butikerna har konsortiet bakom Aceto Balsamico tagit fram ett system för märkning av de olika kvalitetsnivåerna:

- 1 vinblad (röd etikett): Ung i doft och konsistens, markant syrlighet.

- 2 vinblad (silverfärgad etikett): Avrundad, fyllig smak. Kraftig, men balanserad.

- 3 vinblad (guldfärgad etikett): Fyllig harmonisk smak. Kraftig eftersmak, intensiv doft.

- 4 vinblad (svart etikett): Enastående, fyllig och intensiv smak. Trögflytande, delikat.

Modena har en rik och fruktbar jordmån med Apenninerna på ena sidan och havet på den andra. Området har extremt kalla vintrar och mycket varma somrar med en konstant hög luftfuktighet. Det innebär en optimal växtmiljö för druvor som växer långsamt, kräver längre tid för att mogna och därför skördas långt senare än andra druvor.