gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Cinte-header

Charkuterier från Cinta Senese

Köttet från grisrasen Cinta Senese från Toscana har otroligt fina egenskaper och bland det godaste man kan sätta tänderna i. Rasen har varit ytterst nära att dö ut men under de senaste åren har intresset för det fina köttet återuppstått.

Cinta Senese-rasen är uråldrig och det råder fortfarande stor ovisshet kring dess ursprung. Ett av de första bevisen på rasens existens återfinns i en freskmålning från 1338 i Sienas rådhus. När Cinta Senese först anlände till regionen runt Siena fick den ett starkt fäste redan från början tack vare sina goda egenskaper. Det är en härdig ras som klarar av att ströva fritt. Ända fram till 1950-talet hade nästan alla landsbygdsfamiljer ett par Cinta Senese-grisar hemma på gården.

Fritt liv i skogarna
Cinta Senesegrisarna trivs i sin fria uppväxtmiljö där de lever i skogstrakter och äter ekollon, kastanjer, svamp eller vad de kan komma åt i skogsmarken. Deras föda kompletteras periodvis med foderblandningar. Eftersom Cinta Senese lever fritt och får en varierad kost blir köttet mer smakrikt än det som kommer från grisar som föds upp enbart på traditionellt foder. Köttet är mörkt, och får en karaktäristisk elegant fettmarmorering.

De ljusare grisraserna är mer produktiva
På 1950-talet introducerades de "vita" grisraserna, i synnerhet den välbekanta typen Large White. Det innebar en stor förändring eftersom Large White är mer produktiv och är efter bara sex månader redo för slakt. Den klarar dock inte av att vandra fritt. Cinta Senese utvecklas långsammare och bör inte slaktas förrän den är över ett år.
Efter 1950-talet blev det populärt att korsa renrasiga Large White-galtar med Cinta Senese-suggor, vilket gav "grå" kultingar. De klarade av ett friströvande liv, men mognade för tidigt.
Man håller fortfarande på att korsa raserna och på ett sätt kan man säga att detta är huvudorsaken till att Cinta Senese-rasen fortfarande finns eftersom skälet till att ett fåtal uppfödare har bevarat den renrasiga Cinta Senese-grisen enbart är för att den ska kunna korsas med de vita grisraserna.

 

Cinte francesco

Nymornat intresse för renrasiga Cinta Senese
Intresset för att avla från den renrasiga Cinta Senesegrisen har nyligen ökat då ett antal lokala uppfödare runt omkring Toscana gick samman för att rädda den ursprungliga rasen. Det var tur eftersom den nästan hade hunnit dö ut.
Toscana-regionen, Siena-provinsen, uppfödarkooperativet i Siena-området och andra institutioner har gjort en stor insats för att bevaka uppfödarnas intressen, bland annat genom att erbjuda uppfödarna olika typer av bistånd. Målet är att uppnå ett så stort antal djur av Cinta Senese-rasen så att den kan plockas bort från listan över utdöende raser. År 2000 grundades ett konsortium som har DOP-certifierats genom EU, för att främja Cinta Senese-rasen. Till skillnad från andra DOP-märkningar så är det i detta fall hela Cinta Senese-rasen som DOP-märktes och inte bara vissa specifika produkter.

Svarta borst och vitt bälte
Cinta Senese-grisen är av medelstorlek, med svart huvud och svarta, relativt glesa borst. Grisen har ett karaktäristiskt vitt/rosa bälte som täcker framdelen av kroppen, skuldrorna och bakkroppen. Huvudet är ganska litet med ett långt, smalt tryne och små framåtvända öron. Den har sällan knorr på svansen.

Vår toskanske leverantör Savigni är ett av de företag som har gjort stora insatser för rasens överlevnad. De föder upp grisarna och tillverkar en rad läckra traditionella toskanska charkuteri-delikatesser av Cinta Senese-kött.