gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

 Brillat Savarin IGP5

DELIN OCH DERAS MAGNIFICA BRILLAT SAVARIN IGP

Mejeriet Delin ligger i Gilly-les-Citeaux, nära staden Dijon i Bourgogne och de producerar en rad regionstypiska ostar. Företaget grundades 1969 av Jacques och Jacqueline Delin och idag drivs företaget av en av deras son, Philippe. Delin har specialiserat sig på osten Brillat Savarin som de med sin krämiga version vunnit många priser och utmärkelser, både på nationella och internationella tävlingar.

Delin har alltid använt lokalt producerad mjölk från Bourgogne och Franche-Comté som de får skickat till sig varje dag. De djupa rötterna i regionen i kombi-nation med deras erfarenhet och expertis är tillsammans en garanti för kvaliteten på ostarna. Brillat-Savarin är uppkallad efter den berömda franska gastronomen och författaren Jean Anthelme Brillat-Savarin, som bland annat myntade ordet ”gastronomi” och stod bakom citatet ”Säg mig vad du äter och jag kommer att berätta vem du är.”

Brillat Savarin ljus

Brillat Savarin är en mjuk, mycket krämig vitmögelost som görs på pastöriserad komjölk. Innan ystning tillsätter man en hel del grädde till mjölken vilket ger en fetthalt på ca 40 % i den färdiga osten och ger den sin härligt krämiga, nästan smöriga textur. Brillat Savarin tillverkas året om och lagras i 1-2 veckor innan den säljs vidare. Den är underbart krämig och lätt syrlig med tydliga toner av färska champinjoner. Ät den gärna tillsammans med ett glas champagne eller en Pale Ale som framhäver krämigheten ytterligare, samtidigt som osten inte känns lika fet. Rött vin är svårt att kombinera med denna ost då vitmöglets toner av champinjon framhäver tanninerna i vinet. Eftersom Brillat Savarin också har en tydlig sälta, framförallt när den är mogen, kan detta också störa kombinationen med rött vin.

Brillat Savarin är sedan februari 2017 IGP-märkt vilket betyder att den har en skyddad geografisk beteckning. Läs mer om de olika skyddsbeteckningarna här.>>>

Vi saluför tre varianter av Brillat Savarin, 200 g, 500 g och en ekologisk på 200 g.

Brillat Savarin är basen i flera andra fantastiska ostar där man i tillverkningen utgår från en Brillat Savarin och tillför naturliga smakämnen men de får inte kallas Brillat Savarin utan får då andra namn. En variant är smaksatt med äkta tryffel och heter Cremeux de Bourgogne med tryffel, en annan är täckt och smaksatt med rom och russin och heter Petit Theodore. Det finns också två små läckra 110-grams varianter täckta med ananas och blåbär/hallon och de har fått namnet Regal

Delins ostar Iphonebild