gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Marconamandlar

Marconamandlar

Marconamandlarna anses vara världens finaste mandlar. De är korta, runda, mjuka, söta och kallas även för drottningmandlar på grund av sin exklusiva smak och kvalitet.

Marconamandlarna har spanskt ursprung
Marconamandlarna kommer ursprungligen från Spanien där de har odlats sedan lång tid tillbaka och betraktas som en självklarhet i det spanska köket. De spanska kockarna har satt det spanska köket på den gastronomiska världskartan vilket har lett till att hela världen fått upp ögonen för Marconamandeln. De äts ofta som snacks, vända i olivolja och havssalt och används bland annat också vid tillagningen av den spanska efterrätten Turrón.

Här odlas Marconamandlar
Denna typ av mandel odlas huvudsakligen omkring Valencia och Alicante men även längre norröver runt städer som Tarragona. Våra Marconamandlar är odlade i Valencia.

Miljontals mandelträd på Mallorca
Ett mandelträd blir mellan 3 och 5 meter högt. Det blommar i början av året och är ett av de vackrare vårtecknen i regionen. Blommorna är vita, med rosa nyanser. Mandelträd förekommer i större delen av Spanien och enbart på Mallorca växer idag omkring sex miljoner träd. De trivs bäst i soliga områden dit kölden aldrig når. Mandelträden växer bäst i torr jord och behöver inte mycket vatten.

Mandelskörden sker under hösten
Mandlarna skördas i september och oktober när det yttersta lagret flagnar av och frukten tittar fram. De skakas ned ur träden, antingen mekaniskt eller för hand och fångas upp av stora tygsjok som har bretts ut under träden. Därefter avlägsnas ytterskalet med maskiner.

2000 års erfarenhet
I Spanien har man odlat mandlar i över 2 000 år och det spanska klimatet är idealiskt för mandelodling. Landet är världens näst största mandelproducent efter USA som står för 80 % av världens samlade mandelproduktion. Spanjorerna odlar upp emot 100 olika mandeltyper och står för cirka 13 % av produktionen i världen.

De spanska mandlarna är världens finaste
De spanska mandlarna anses vara världens finaste. De ger en mindre skörd, men innehåller mer mandelolja och smakar mer än mandlar från många andra länder. Det finns flera olika spanska sorter, förutom Marcona är också Largueta eftertraktade. Den anses vara världens näst bästa mandelsort och odlas i regionen omkring Barcelona. Mandlar från Kalifornien anses vara världens tredje bästa sort.