gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Ny spansk lagstiftning kvalitetssäkrar Iberico Bellota

Skåret-5J

Iberico Bellota-skinka är en av världens främsta gourmetprodukter, nog så exklusiv som t.ex. ostron, kaviar och gåsleverpastej. Detta gör att det finns många produkter på marknaden som utger sig för att vara Iberico Bellota utan att faktiskt uppfylla de krav som finns såsom grisens ras, foder, uppväxt och mognadstid. En ny spansk lagstiftning kommer förenkla det för producenterna och konsumenterna framöver då det nu kommer krävas en kvalitetsetikett på produkten som visas vad du betalar för.

Enligt den nya lagen ska produktetiketten alltid innehålla grisens ras, föda och produkttyp. (Till exempel: 100% Iberico skinka, uppfödd på ekollon.) På alla produkter måste det anges hur renrasig Ibericogrisen är, producenten får absolut inte avvika från dessa bestämmelser. Köttet delas nu, enligt den nya lagen, in i fyra färgkategorier beroende på hur renrasig grisen är och vad den har fått för föda. Vill du vara säker på att köpa den bästa kvalitén med ett kött som smakar fantastiskt, ska du leta efter en produkt med svart etikett med texten ”100% Acorn fed Ibérico”. Då får du en produkt som kommer från en 100% renrasig Iberico-gris och som är helt uppfödd på ekollon. Nästa nivå är röd etikett och texten ”Acorn fed Ibérico” vilket betyder att grisen inte är renrasig men är uppväxt på enbart ekollon. Ekollonen har en stor betydelse för den slutgiltiga produktens smak, så det är därför viktigt att ange vilken föda grisen fått också.  Dessa etiketter följs av en grön och en vit etikett och kvalitetsnivån går ner för varje färgnivå eftersom att grisrasen inte längre är en Iberico och den är uppfödd på gräs och ensilage.

Här nedan visas de olika kvalitetsnivåerna, du kan också ladda ner den som en pdf här.

 IBERICO KlassificeringSE 2