gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Parma-header

Parmaskinka

Lufttorkad skinka är en av de mest klassiska produkterna i det italienska köket och den från Parma är världsberömd.

Parmaskinkan har producerats i 2 000 år och är numera DOP-märkt, vilket innebär att det endast är skinka tillverkad inom ett specifikt område som får benämnas Parma. Anledningen är att platsen har optimala förhållanden för just lufttorkning av skinka. Här möts den svala havsvinden och bergsluften och kombinationen bidrar till att forma produkten och ge den dess utpräglade smak. Skinkan mognar i en miljö där perfekt balans mellan temperatur, luftfuktighet och ventilation råder. Hela tillverkningsprocessen – saltning, vila, tvättning, torkning, infettning och mognad – tar minst ett år.

Naturligtvis är råvarorna också viktiga. Det finns strikta krav på grisarnas ras och foder som bidrar till skinkans milda smak.

Parmaskinka är en helt naturlig och genuin produkt där endast havssalt tillsätts.

Alla producenter måste följa dessa krav:

• Grisarna måste vara födda och uppvuxna i en av de tio godkända regionerna i norra och mellersta Italien.

• Grisarna måste tillhöra någon av följande tre raser: Large White, Landrace eller Duroc.

• Grisarna ska endast utfodras med majs, korn och vassla (från produktionen av Parmigiano-Reggiano).

• Grisarna måste vara minst 9 månader gamla vid slakten.

• Grisarna ska väga i snitt 160 kg när de slaktas.

• Köttet får endast prepareras inom ett noggrant avgränsat område i Parma-provinsen.

• Skinkan ska mogna i minst 12 månader.

• Om skinkan uppfyller kraven graveras en femuddig guldkrona in. Kronan finns även på förpackningen med skivad Parmaskinka och garanterar att det handlar om äkta vara.