gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

World Cheese Awards 2017 är avgjort

 

 5 World Cheese Awards logo

Gastro Imports ostar tog hem många medaljer i årets upplaga av World Cheese awards!

World Cheese Awards är avklarad - världens ledande ostevenemang där cirka 3000 ostar från 35 länder bedöms av 230 internationella domare. Det är också en riktigt festlig dag för Gastro Import, eftersom ett stort antal av våra underbara ostar deltog i tävlingen och fick erkännande för deras goda kvalitet, faktiskt hela 21 stycken(!). Du hittar två svenska ekologiska ostar från Jürs mejeri på listan och vår nya spanska osttillverkare Los Cameros rönte speciellt stora framgångar där hela fyra av deras ostar vann fina medaljer i sina kategorier. Bland annat den ost som vi kallar för vår ”spanska bondost”, en ljuvlig tremjölksost som många av våra kunder redan upptäckt.

Se listan över medaljvinnare här >>>

 

QuesodeMezclaCurado

 

World Cheese Awards 2017

Vår inköpsdirektör och ostexpert Catherine Fogel var på plats i London som domare i World Cheese Awards 2017. Ett paradis för nördar, experter och andra ostälskare: cirka 3000 ostar från 35 olika länder deltog i tävlingen i år som gick av stapeln för 30:e året i rad.

Så går tävlingen till

De ostar som godkänns för att delta i tävlingen delas upp på ett antal bord och de ca 200 deltagande domarna delas upp ca 4-5 per bord. På varje bord kan det finnas 4-5 olika kategorier ostar vari det finns 3-8 ostar i varje kategori. Uppdelningen är enligt kategorier som komjölksostar, fårmjölksostar, halvfasta ostar, rödkittostar, cheddarostar, mascarponeostar och färskostar. Samma ost kan delta i flera kategorier och alltså vinna i en av dem men inte i den andra eller till och med i båda.

Catherine var både "Team Captain" för de fyra andra domarna vid hennes bord (det fanns i år 66 smakbord totalt) och en del av "The Super Jury", som består av världens 16 ledande ostexperter.

På varje bord utses en eller flera (ibland inga alls) guld-, silver- och bronsmedaljörer. Det är långt ifrån alla ostar som kommer så här långt, det är inte alla ostarna som håller måttet och gör det. På varje bord utses en Super Gold som sedan får tävla om den ärofyllda titeln ”Världens bästa ost”. Hur många som är med och tävlar är olika från år till år.

Super Gold-tävlingen avgörs genom att de 16 domarna i Supreme Court väljer vars en favorit av de 62 Super Gold –ostarna och som de sedan presenterar för sina 15 kollegor. Efter presentationen ger alla 16 domarna osten sin poäng till osten. Alla poäng räknas samman och den ost med högst poäng vinner titeln ”Världens bästa ost”!

I år blev Cornish Kern från Lynher Daires Cheese Company i Storbritannien som tog hem den ärofyllda vinsten och titeln ”Världens bästa ost”!

wwc vinnaren