Olika oliver har olika egenskaper
- precis som vindruvor
När vi talar om vin är en av de första sakerna som diskuteras vilka sorters druvor vinet tillverkas av. Vi borde göra samma sak när vi talar om olivolja, vi borde prata om vilka sorters oliver oljan tillverkas av. Varianten av oliv som används till olivoljan spelar en viktig roll i både lukten, smaken och förnimmelsen. Andra viktiga faktorer som påverkar är olivträdens placering i förhållande till vind och väder, klimatet i allmänhet, vilken metoden man använder vid skörd och pressning spelar också in. Ju mer du vet om en olivoljas smak, desto lättare är det att para ihop den med måltiden - och olivolja är en utmärkt smaksättare i, och på, ett helt hav av rätter.
Prova till exempel att droppa några droppar mild, fruktig och gräsig olivolja - som Arbequina eller Taggiasca - över mer milda råvaror som kammusslor, räkor, vit sparris, rödspätta eller havregryn och se hur det kan binda ihop rätten. Även i efterrätten kan en ”blommig” olivolja få fåglarna att kvittra tillsammans med en god gräddig vaniljglass.
En medelstark olivolja - som Koroneiki eller Hojiblanca - är utmärkt till lite grövre bröd, fetare fisk, grön sparris och bönor samt mildare ostar.
De kraftiga olivoljorna - som vår Picual och Tonda Iblea - är fantastiska i mer bombastiska rätter som grillat kött och grillade grönsaker, där den djupa grill- och röksmaken kräver en olivolja med lite mer karaktär. De är också utmärkta till lagrade ostar och på stekt potatis. Dessa oljor är också en underbar match till tomat, då man ofta hittar toner av just tomatplanta och stjälk i t.ex. Picual och Tonda Ibleaoliver.
Möjligheterna är oändliga, men allt börjar med att känna till sin olivsort och därmed dess olivolja.
Nedan finner du en kort beskrivning av våra vanliga olivsorter som vi har i monovarietal olivolja – det vill säga där oljan uteslutande tillverkas av en olivsort..