Thise Mejeri
Ekologiska ostar med kompromisslös kvalitet
Om produkterna inte smakar bra, tappar allt mening. Thises produkter lämnar inte bara en god smak i munnen tack vare hållbar tillverkning, utan också för att de verkligen smakar fantastiskt. Det är just kombinationen av hög kvalitet och smak som gör dem så speciella.
Ekologiska förkämpar
Idag verkar det otroligt, men 1988 tog ingen ekologiska produkter på allvar. Varken butiker, konsumenter eller mejeriföretag satsade på ekologiskt. Trots detta bestämde sig åtta mjölkbönder från Thy, Herning och Salling i nordvästra Jylland 1987 för att skapa en producentförening. De ville hitta ett mejeri som kunde bearbeta deras mjölk ekologiskt.
Gruppen kom i kontakt med mjölkbonden Peter E. Pedersen som tillsammans med sin fru Anna ägde Dybbækdal-mejeriet i byn Thise och den då 66-åriga Peter E. Pedersen kunde se möjligheterna i ekomjölken.
"Det kan absolut vara något vi borde fortsätta arbeta med," uttryckte han med sin karakteristiska gammaldags Jyllandsdialekt vid det första mötet med den lilla gruppen mjölkbönder. Så 1988 bildade den lilla föreningen ett kooperativ med namnet Thise Mejeri.
Djärv pionjäranda
Thise Mejeri fick inte den flygande start som de åtta pionjärerna hoppades på. Trots problem med att sälja sin mjölk och ekonomiska svårigheter fortsatte de envist, även när deras konventionella kollegor tjänade mer. Deras tro och övertygelse var stark.
Idag är Thise Mejeri Danmarks näst största mejeri, fortfarande ägt av kooperativet som producerar mjölken. De är fortfarande oberoende och ekologiska, och deras pionjäranda och innovativa anda är oförändrad.