Säsong för Mont d'Or
Nu är det dags igen för den underbara franska och schweiziska säsongsosten Mont d'Or/Vacherin, som kan avnjutas från september till mars.
Nu är det dags igen för den underbara franska och schweiziska säsongsosten Mont d'Or/Vacherin, som kan avnjutas från september till mars.
Den säsongsbetonade osten från Jurabergen markerar höstens ankomst. De frodiga sommarbetena ersätts av mysiga lador och hö och korna producerar mindre mjölk, så de gigantiska osthjulen i Comté och Gruyere ersätts av de mindre Mont d'Or-ostarna.
Vår äkta, hantverksproducerade Mont d'Or är skyddad av AOP-certifieringen och får enligt de strikta reglerna endast produceras mellan 15 augusti och 15 mars. Det finns inte fler än en handfull producenter med licens att tillverka denna AOP-certifierade ost som uteslutande tillverkas av mjölk från raserna Montbéliarde och franska Simmental. Mont d'Or måste även produceras på en höjd av 700 meter eller högre.
Den krämiga alposten avnjuts bäst varm och smält, traditionellt med en skvätt vitt vin för en extra smakdimension.
Börja med att ta bort plasten och locket, men låt osten ligga kvar i den lilla träformen den levereras i. Gnid in ytan med lite vitlök om du vill, och gör sedan några små hål i och runt mitten av osten. Häll över en skvätt torrt vitt vin. För extra smak kan du även sticka ner en kvist rosmarin eller annan favoritört. Grädda osten i ugnen på 200 grader i 15–20 minuter, tills den är gyllene och helt smält.
Servera med nybakat bröd, kokta potatisar och en fräsch sallad. Förhöj måltiden med ett gott vitt vin, som exempelvis en frisk Riesling.
Mont d'Or har fått sitt namn efter en bergstopp – "det gyllene berget" – i Jurabergen, där osten tillverkas på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Denna omtyckta ost har, föga förvånande, blivit föremål för en långvarig dispyt mellan de två länderna, då båda stolt hävdar att de är upphovsmännen bakom Mont d'Or.
Sanningen är att osten har tillverkats i årtionden på båda sidor om gränsen, och båda varianterna har fått AOP-certifiering. Den största skillnaden mellan de två versionerna är att den schweiziska Mont d'Or, ofta kallad Vacherin.
Det finns även industriellt tillverkad Mont d'Or, men de mest smakrika och autentiska varianterna är alltid de som följer den traditionella, hantverksmässiga tillverkningsmetoden och är skyddade av AOP. Vår Mont d'Or, vi hämtar från både Frankrike och Schweiz, är AOP-certifierade och framställda enligt dessa urgamla hantverkstraditioner, vilket garanterar en rikare smakupplevelse.
I nedan film visar de hur tillverkningen av den schweiziska Vacherin Mont d'Or går till. Filmen är på franska men ser vilket småskaligt hantverk det är att tillverka dessa underbara säsongsostar.