Primer día de cosecha – första skördedagen på spanska – är namnet på Castillo de Canenas nu legendariska förstadagsolja som möts av stor förväntan från gourmander över hela världen. En unik och exklusiv extra virgin olivolja tillverkad på säsongens första pressning av oliver från säsongens första skördedag.
Det som särskilt kännetecknar de två oljorna – såväl som förstadagsoljor i allmänhet – är det höga innehållet av antioxidanterna polyfenoler – ju tidigare oliverna skördas desto fler polyfenoler och mängden polyfenoler är direkt proportionell mot kvaliteten på en olivolja. Polyfenoler bryts ner mycket lätt och kräver skonsam behandling och snabb pressning. De ska helst plockas för hand och får inte stå för länge. Det är polyfenolerna som bl.a. hjälper till att ge olivolja dess speciella bittra smak samt den grönaktiga färgen.
2024 års Primer dia från Castillo de Canena
E832
Castillo de Canena
Primer día de cosecha 2024
Arbequina
Oliver av sorten Arbequina från Castillo de Canenas egna lundar i Valle Alto i Pago de los Girasoles, som ligger på 450 meters höjd, där jordstrukturen är perfekt lerig och med lagom organiska ämnen.
Arbequina primer dia är en vacker klargrön olja med smak från gröna tomater och färska gröna oliver samt bl.a. mer exotiska tropiska frukter som ananas.
I munnen är den behaglig och len med fräscha toner från gräs, valnötsskal, grön mandel och grön banan samt sötma från röda äpplen och lätt syra från örterna. En extremt harmonisk och elegant olja med en balanserad beska och lätt pikant eftersmak som snabbt försvinner.
E833
Castillo de Canena
Primer día de cosecha 2024
Picual
Picualoliverna som odlas av Castillo de Canena växer på ca. 500 meter höjd, där jorden är lerig och full av nyttiga mineraler och organiska ämnen som ger de bästa förutsättningarna för olivträden och deras frukt.
Picual producerar typiskt intensiva, kraftfulla oljor med en pikant bitterhet som kliar i halsen - precis som en bra, högkvalitativ intensiv olivolja ska - och denna Primer Día de Cosecha är inget undantag.
Den är djupgrön i färgen och har intensiva vegetabiliska smaker från olivblad, nässlor, skalen från omogna valnötter och grönsaker som kronärtskockor och tomater, vilket ger den stor komplexitet och en distinkt personlighet samt intensiv harmoni. Behaglig uthållighet med en mycket fräsch eftersmak.
Hemma hos Castillo de Canena
Castillo de Canenas film om sin verksamhet, filosofi och underbara olivoljor.
Relaterad läsning
Årets Primer dia från Castillo de Canena
Primer día de cosecha – första skördedagen på spanska – är namnet på Castillo de Canenas nu legendariska förstadagsolja som möts av stor förväntan från gourmander över hela världen. En unik och exklusiv extra virgin olivolja tillverkad på säsongens första pressning av oliver från säsongens första skördedag.
Toscana Gourmet är ett familjeägt företag som startades 1957 med rötter djupt förankrade i den toskanska landsbygden. Med en passion för tradition och kvalitet har de under åren byggt upp ett imponerande sortiment av produkter som fångar essensen av den italienska matkulturen.
Halloween är en tid för mystik och magi, och vad passar bättre än att låta dina smaklökar uppleva en förtrollande resa genom två exklusiva schweiziska ostar?
Julen kanske känns långt borta, men för att säkra årets bästa engelska julostar är det dags att börja planera redan nu. Vi har en deadline på beställningar till den 30 augusti, så se till att lägga din order i tid för att undvika besvikelse.
Aceto Balsamico di Modena: Skydd, kvalitet och ny namngivning
Aceto Balsamico di Modena har skyddats av EU:s geografiska beteckning (SGB) sedan 2009, vilket innebär att produkten endast kan tillverkas i specifika regioner i Italien och enligt bestämda regler. För att säkerställa enhetlighet och skydd för konsumenter har dessa regler även påverkat hur lagringstider får kommuniceras.
Vi har precis mötts av nyheten att Los Cameros Curado de Oveja utsetts till Bästa Ost i kategorin "Surface (Mold) Ripened Sheep’s Milk Cheeses”, med en otroliga poäng på 99,3 av 100, i World Championship Cheese Contest (Wisconsin, USA)! 🏅 Det är andra gången i rad som denna ost vinner första pris i denna prestigefyllda tävling.
Originale Pinsa Romana från Di Marco är skapad genom en kombination av traditionella tekniker och moderna innovationer där idén kom från barndomsminnet när Corrado di Marcos farfar formade överbliven deg på ett helt nytt sätt och 2001 i Rom bakades den första pinsan av Corrado di Marco.
Stefania Calugi, ett familjeägt företag beläget mellan San Miniato och Castelfiorentino i Toscana, har sedan 1987 levererat tryffel och tryffelprodukter av högsta kvalitet till tryffelälskare världen över.
Nu presenterar vi ett nytt varumärke som samlar de bästa premiumostarna från Schweiz; Choix - som betyder utvald. Vi ger dig genom detta ett brett urval av Gruyère där varje lagringsgrad har en egen färg för tydlighet.